2015-06-26

Počty fotbalových klubů v prvních ligách UEFA

V příštím ročníku druhé české fotbalové ligy bude hrát pouze 15 týmů a prý se "nabízí redukce počtu účastníků první a druhé ligy", a tak mě napadlo trochu srovnat stav jinde v Evropě a přilehlém okolí (UEFA zahrnuje mimo jiné i Izrael a Kazachstán).

Počet účastníků první ligy je zřejmě nejvíce závislý na velikosti populace každého státu, ale z grafu je patrný docela velký rozptyl.

Zdá se, že 10 M obyvatel působí jako psychologická hranice - s výjimkou Kazachstánu (což ovšem není příliš fotbalová země) a Ukrajiny mají všechny státy nad 10 M obyvatel ve své první lize šestnáct nebo více týmů, ale ČR tuhle hranici překračuje jen velmi těsně.

Zaměřme se tedy jen na státy, které jsou zhruba srovnatelné s ČR (tj. 8-12 M obyvatel):

Jak je vidět, tak ČR se tomhle grafu nijak zvlášť nevyniká a přibližně se drží "trendu".

Průměrný počet ligových týmů je v téhle skupině zemí 14,5, takže teoreticky by redukce české ligy ze 16 na 14 účastníků byla spíše kosmetickou úpravou, ale je docela zajímavé, že s výjimkou Švýcarska (10) jsou na tom všechny ligové soutěže s nižším (a stejným) počtem účastníků v aktuálním žebříčku UEFA hůře než ČR. Naopak lepší než ČR jsou Portugalsko (18), Belgie (16) a Řecko (18).

Pokud se vrátíme zpátky k prvnímu grafu se všemi účastníky, tak je vidět, že evropská klubová špička působí v ligách, které mají 18 nebo 20 účastníků (Španělsko, Anglie, Německo, Itálie, Francie). Naopak velké státy (nad 30 M obyvatel), které mají v první lize menší počet účastníků, výkonnostně zaostávají za svým teoretickým populačním potenciálem: Rusko (143M, 16), Ukrajina (45M, 14) a Polsko (38M, 16).

V grafu, který kombinuje počet prvoligových účastníků a pořadí v žebříčku UEFA, je zřejmé, že v první patnáctce žebříčku (spodní čtvrtina grafu) jsou pouze dvě ligové soutěže, které mají méně než 16 účastníků: samozřejmě Švýcarsko (10) a Ukrajina (14).

Ještě zajímavější je graf srovnávající UEFA koeficienty a populaci jednotlivých států.

Z interpolovaného trendu (jeho konec bohužel zkresluje Rusko) se směrem nahoru poměrně výrazně vymykají tři státy: Kypr, Portugalsko a Španělsko. Všechny tři spojuje skutečnost, že vzhledem ke své populaci mají neobvykle vysoký počet týmů v první lize. Španělsko je populačně (46 M) zhruba srovnatelné s Ukrajinou (45 M)a Polskem (39 M), ale v lize má 20 týmů, zatímco Ukrajina 14 a Polsko 16. Podobně to funguje v Portugalsku (10,7 M, 18 týmů) a na Kypru (0,7 M, 14 týmů).

V kategorii středně velkých států (cca 8 - 20 M) dosahují vzhledem ke své populaci nadprůměrných výsledků ještě Švýcarsko, Belgie a Nizozemí. Švýcarsko se počtem týmů samozřejmě opět vymyká, ale Belgie má v lize 16 týmů a Nizozemí 18. Opačným extrémem je ve střední Evropě Maďarsko (12 týmů), které je 17. nejlidnatější zemí, ale v žebříčku UEFA mu patří 31. pozice.

S výjimkou Švýcarska tedy platí, že státy, které dosahují vzhledem ke svým konkurentům podobné velikosti nadprůměrných výsledků, mají ve své lize nadprůměrný počet týmů.

Samozřejmě není možné prohlásit, že samotný počet účastníků ligy zvyšuje její konkurenceschopnost v Evropě, ale jistá souvislost je patrná. Řekl bych, že větší počet účastníků první ligy signalizuje větší rozšíření, větší zájem a větší podporu fotbalu v celé zemi a z toho pak vyplývají i lepší výsledky klubů v evropské konkurenci. Pokud země dokáže "uživit" více ligových klubů, zvýší se i jejich sportovní konkurenceschopnost. Potenciální zredukování počtu klubů českých profesionálních soutěží samo o sobě nemusí znamenat, že se jejich kvalita sníží, ale přinejmenším by to signalizovalo, že společenská pozice fotbalu v ČR se zhoršuje a to do budoucna nevěstí pro český fotbal nic dobrého.

Žádné komentáře:

Okomentovat